Registrácia
Kopanice.sk Obce Ubytovanie Gastronómia Aktivity Služby Novinky Podujatia Recepty Workshopy Mapa Kontakt Reklama Spolupráca Kariéra FAQ Podmienky používania Ochrana súkromia Mapa stránok

© 2024 Stingray Studio

Tradícia jarmokov na našich kopaniciach siaha do poloviny 18. storočia. Mestečká ako Brezová pod Bradlom a Vrbovce a Myjava mali jarmočné právo od Jozefa II. Výnimku tvorí len Stará Turá, ktorej Leopold I. udelil jarmočné privilégia už v roku 1699. Aj Michalský jarmok v Myjave býval pravidelne, tak ako vo viacerých slovenských mestách a mestečkách.

 

Táto tradícia však postupne zanikla a k jej oživeniu prišlo až po roku 1989. Na Myjave to bolo pred 15 rokmi, na podnet niekdajšieho viceprimátora Michala Maliarika. Takže práve v uplynulú sobotu sa v kopaničiarskej metropole konal už 15. ročník Michalského jarmoku so všetkým, čo k takémuto podujatiu patrí. Okrem stánkov s rozličným tovarom najmä remeselníckych výrobkov a množstva zdravých i menej zdravých potravín dráždiacich chute jarmočníkov to boli najmä tradičné „plody“ jesene od vinohradníkov z celého západného Slovenska i z južnej Moravy v podobe burčiaku, či rozličných druhov vína ale aj výrobkov z medu a z ovociach z niekoľkých fariem, kde sa venujú jeho spracovaniu do potravinových výrobkov utužujúcich naše zdravie. Samozrejme nesmeli chýbať tradičné jarmočné sladké dobroty v podobe medovníkov a rozličných cukroviniek pre najmladších návštevníkov jarmoku. K tomu tiež patrili rozličné kolotočové atrakcie ale najmä bohatých kultúrny program v ktorom sa predstavili už tradiční interpreti DFS Kopaničiarik, žiaci myjavskej ZUŠ, rómsky súbor Khamoro, dychová hudba Myjavci, Myjavská heligónka, country skupina Gebula, a premiérovo aj trendoví muzikanti Peter Kučera so skupinou Ani slečna ani pani. Plejáda vystupujúcich súborov a skupín vyvrcholila vystúpením FS Kopaničiar, ktoré bolo ako vždy najviac odmeňované potleskom prítomných divákov pred improvizovaným javiskom za mestskou tržnicou.

 

Vystúpenie Dychovej hudby Myjavci

 

K Michalskému jarmoku v Myjave už neodmysliteľne patrí aj súťaž jedákov slivkových gulí s makom tzv. Kopaničiarske majstrovstvá v tomto nevšednom zápolení, kde je zaznamenaný doposiaľ neprekonaný rekord z roku 2013, keď súťažiaci zjedol dovedna 54 gulí. Ani tento raz sa nepodarilo uvedený rekord prekonať, keď víťaz tohto ročníka Majstrovstiev – Juraj z Topoľčian zjedol 29 slivkových gulí, a to až po tzv. „rozostrele“ keď aj druhý súťažiaci zjedol rovnako 24 gulí a následne musel v lepšom limite zjesť ďalších 5 gulí.

 

Záverečný súťažný duel majstrovstiev na fotografii zprava víťaz Juraj

 

Sprievodnými akciami myjavského Michalského jarmoku bola aj 8. Kopaničiarska oblastná drobnochovateľská výstava, ktorá zahŕňala 600 vystavovaných exponátov holubov, králikov, hydiny, vtáčích exotov, ale aj hospod. zvierat, celkove od 84 chovateľov z Myjavy a okolitých kopaníc. Drobnochovateľom, ktorých organizácia na kopaniciach má už 53 rokov sa budeme venovať v samostatnom príspevku.

 

Fotografia z výstavy drobnochovateľov

 

Ďalej sem patrilo vyhodnotenie súťaže fotografov amatérov spojené s výstavou fotografií z myjavského FOTOFESTU za r. 2019, ktorá bola inštalovaná na priečelí budovy DK S. Dudíka, výstava Veterán klubu Myjava.

 

Samozrejmou súčasťou vyvrcholenia jarmočnej atmosféry bolo i vyžrebovanie jarmočného mýta a večerná tanečná zábava, o ktorú sa postarala hudobná skupina Musik band Four.

 

Michalským jarmokom sa však plejáda jesenných kopaničiarskych podujatí, ktorá sa začala začiatkom septembra Sviatkom piva na myjavskom námestí, nekončí, keďže už 5. októbra bude v Jablonke tradičné Jablonkové kumštovanie zamerané na revitalizáciu tradície ovocinárstva a spracovania ovocia v pôvodných pestovateľských oblastiach kopaníc. V nasledujúcu sobotu 12. októbra sa môžu priaznivci zdravých farmárskych výrobkov tešiť na Farmárske trhy, ktoré sa uskutočnia na myjavskom námestí.

 

Autor: F. Lhotský

Foto: F. Lhotský

Galéria

Kľúčové slová

Komentáre (0)

Musíte sa pre pridávanie komentárov...

Ešte neboli pridané žiadne komentáre, buďte prvý a začnite konverzáciu...