Centrum tradičnej kultúry v Myjave každoročne organizuje pred Veľkou nocou podujatie pod názvom Obradová cestovina hrtánki. Podujatie je zamerané na prípravu tradičnej cestoviny typickej pre myjavský región. Príprava hrtánkov vychádza z tradície pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Uvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke. Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú tradíciu prípravy hrtánkov počas veľkonočného obdobia. Keďže v tomto roku v súvislosti s pandémiou COVID-19 sa nám nepodarilo podujatie zorganizovať dávame do pozornosti dokument o hrtánkoch – tradičnej cestovine z Myjavy. Podobne ako inde na Slovensku (gágorce, gágorčeky, gágoríky), aj tu predstavovala nevšednú súčasť stravy. Na sviatočnom stole mala a stále má svoje miesto.
Veríme, že si tieto tradičné obradové cestoviny nájdu opäť svoje miesto v súčasnom regionálnom jedálničku.
Centrum tradičnej kultúry v Myjave, OvZP TSK
Komentáre (0)
Musíte sa prihlásiť pre pridávanie komentárov...
Ešte neboli pridané žiadne komentáre, buďte prvý a začnite konverzáciu...