Registrácia
Kopanice.sk Obce Ubytovanie Gastronómia Aktivity Služby Novinky Podujatia Recepty Workshopy Mapa Kontakt Reklama Spolupráca Kariéra FAQ Podmienky používania Ochrana súkromia Mapa stránok

© 2024 Stingray Studio

Kopanice nie sú známe široko-ďaleko len krásnou prírodou a bohatým kultúrnym dedičstvom, ale aj svojimi vychýrenými kulinárskymi špecialitami. Aby mi prvé dni ďalšieho polroka vo Švédsku nebolo za domovom tak smutno, pribalili mi doma k batožine aj pár kopaničiarskych dobrôt, najmä moju srdcovku, oškvarkové pagáče, spolu s výbornými kapustníkmi z Pagáčik Pekáreň Stará Turá. K nim som dostala i pochúťku od susedov zo Záhoria – pravý Skalický trdelník. Keďže si ctím našu slovenskú pohostinnosť, rozdelila som sa aj s mojimi spolužiakmi z rôznych kútov sveta. Čo hovoria na naše dobroty, si môžete prečítať nižšie.

 

 

Vojciech, Litva:

Trdelník je podľa mňa veľmi dobrý, nezvyčajný. Je sladký, ale nie príliš, to sa mi páči a cesto je mäkučké, takže mi naozaj veľmi chutí.

 

Pagáč je veľmi sýty a má dosť intenzívnu chuť.

 

Najviac mi chutil asi kapustník, pretože mám rád to vyvážené spojenie jemnej vrstvy cesta a kapustovej plnky. Všetky tri koláče sú v mnohom odlišné od mojej rodnej kuchyne, ale vidím aj súvislosti. Pripomenuli mi domov.

 

Yumeng, Čína:

Trdelník je skvelý. Neviem prečo, ale pripomína mi trochu náš chlieb. Ten, však, obvykle nie je tak sladký a trdelník je vnútri oveľa mäkší, je ako taký obláčik, mňam. Vrchná vrstva cukru je pre mňa naozaj zaujímavá, lebo doma používame skôr suchšie a tvrdšie varianty polevy a toto je vláčne, plus orechy sú nasekané na tak akurát veľké kúsky, takže zbytočne neprebíjajú, ale naopak dodávajú príjemnú chuť.

 

Čo sa pagáča týka, v Číne nemáme slané pečivo, vlastne toto je prvý raz, čo som také ochutnala. Chutí mi, páči sa mi koľko vrstiev tam cítim. Pripomína mi naše čínske slané palacinky, len my ich robíme tenšie. Tento pagáč mi pripadá ako naozaj mäkká verzia našich palaciniek, ale my ich nejeme ako pečivo. Vy ste pagáč spravili vo veľmi roztomilej veľkosti, pôsobivé.

 

Kapustník, mňam, ten je ešte lepší. Veľmi mi chutí, lebo mám rada koláče s náplňou vo vnútri. Tento je chrumkavý navrchu a vláčny vo vnútri kvôli kapuste, naozaj mňamka. Pripomína mi našu špecialitu Dim-Sum, ale tá je celá mäkká a pripravuje sa na pare. Ešte som koláč ako kapustník neochutnala.

 

Gustavo a Hemanuel, Brazília:

H: Trdelník, bože, to je tak dobré. Páči sa mi tá cukrovo-orechová vrstva na vrchu, dodáva mu peknú textúru, a vnútri je zasa mäkký. Ešte aj to ako vyzerá je super, zvonku mi pripomína ananás. Škoda, že sa tu nedá kúpiť, určite by som si ho dal častejšie.

 

G: Tiež mi chutí, orechy s cukrom navrchu sú úžasné. Je mäkký, ale nie hutný, dobre sa je.

 

H: Pagáč má skvelú chuť, je dobre osolený a veľmi sa mi páči textúra. Aj Trdelník mal super textúru a tu v pagáči cítim tie chrumkavé kúsky, to sa mi páči, lebo brazílske jedlo veľmi nedbá na textúru. Bol by som rád, keby bol o niečo tenší a ja by som ho jedol ako pečivo s maslom navrchu. Neviem či to vy tak robíte, ale ja by som ho tak jedol, inak je naozaj dobrý, ešte si dám.

 

G: Ten kapustník mi chutí o niečo viac ako pagáč, lebo je vláčnejší a je tam tá kapustová náplň. Ak by som niekedy išiel na Slovensko do obchodu, určite by som si vypýtal kapustníky.

 

Liisa, Fínsko:

Vo Fínsku nerobíme nič podobné ako trdelník. Naša kuchyňa je podobná švédskej, takže je zaujímavé ochutnať niečo úplne iné. Máme však podobný koláč ako kapustník, ale my ho robíme na sladko a jeme okolo Vianoc. Pagáč bol ozaj dobrý, neuhádla by som, že je z oškvarkov a bravčovej masti, my také nerobíme.

 

Florian, Nemecko:

Trdelník je sladký, ale nie príliš, to mám rád. Sladšia vonkajšia vrstva sa dopĺňa s menej sladkým cestom. Navrchu sú orechy? Mňam. V Nemecku robíme vianočnú štólu, zdá sa mi to trochu podobné, ale tá je oveľa sladšia s ešte väčším množstvom cukru. Pagáč mi chutí najviac. Čo je vo vnútri? Bravčová masť? Ten je naozaj dobrý.

 

Po tejto malej ochutnávke je teda jasné, že nabudúce sa do Švédska od nás budem vracať s ešte väčším množstvom koláčikov.

 

Autor: Kristína Talábová

Foto: Kristína Talábová

Galéria

Kľúčové slová

Komentáre (0)

Musíte sa pre pridávanie komentárov...

Ešte neboli pridané žiadne komentáre, buďte prvý a začnite konverzáciu...