Môžete precestovať celý svet, ale nakoniec si aj tak poviete „Všade dobre, doma najlepšie“. Nech už sme kdekoľvek a testujeme rozmanité chute, na tie naše slovenské nedáme dopustiť. O bryndzových haluškách, pirohoch a podobných slovenských jedlách sa písalo už dosť, ale viete, ktoré sú naše tradičné kopaničiarske jedlá?
Ktoré naše typické kopaničiarske jedlá by mal ochutnať každý návštevník kopaníc? Ktoré z našich jedál otvoria všetky vaše chuťové poháriky? Vybrali sme desať tých najlepších kopaničiarskych jedál, ktorých recepty sa dedili z generácie na generáciu a dodnes mnohé jedlá zdobia naše stoly.
1. Kopaničiarska kapustnica
Keď sa povie tradičná polievka na Slovensku, tak sa myslí kapustnica. Kopaničiarska kapustnica je typické vianočné jedlo. V tradičnej kopaničiarskej kapustnici nemôže chýbať kyslá kapusta, sušené huby, klobása či údené mäso. Avšak najdôležitejšou súčasťou sú slivky, tie dodávajú kapustnici príjemnú chuť a robia ju zaujímavou.
https://www.instagram.com/p/Be7DXFNDfeZ/
2. Gazdova tlačenka
Na žiadnej z tradičných zabíjačiek nemôže chýbať po klobásach, paštékach, jaterniciach ani výroba tlačenky. Každý správny gazda má svoju vlastnú receptúru. Tlačenka sa podáva s nakrájanou cibuľou a jemne poliata octom.
3. Tradičné plnené placky
Ide o zemiakové placky, kde je výrazná bylinka – majorán a cesnak. Na kopaniciach sa najčastejšie plnia opečenou pečienkou restovanou na cibuľke alebo kyslou kapustou s údeným mäsom.
4. Kapustníky starej mamy
Kapustníky spoznáte práve na kopaniciach. Ide o takzvaný pečený koláč, ktorý je plnený ochutenou dusenou kapustou. Aj keď sa môže zdať nepríťažlivý pre kapustu jeho chuť je neopísateľná a nezabudnuteľná.
5. Babkina štrúdľa
Výborný dezertík ku kávičke. Veľmi obľúbené štrúdle na kopaniciach sú jablkové a makové posypané cukrom.
https://www.instagram.com/p/BeHze6RFpYk/
6. Kysnutý slivkový koláč
Keďže kopanice patria do kraja sliviek, tak nie je nič lepšie ako kysnutý slivkový koláč posypaný posýpkou a škoricou.
7. Buchty s lekvárom
Výroba domáceho slivkového lekváru patrí do najhlbšej histórie kopaníc. Nejedno dieťa sa zamiluje do mäkučkých buchtičiek, ktoré sú naplnené výborným slivkovým lekvárom.
8. Fašiangové šišky
Počas slávnosti Fašiangy dievčatá rozdávajú Fašiangové šišky. Väčšinou sú plnené lekvárom a posypané cukrom.
9. Domáca nadievka
Najlepšia príloha k pečenému kurčaťu na kopaniciach neodmysliteľne patrí takzvaná nádievka. Nádievka je pripravená z rožkov máčaných vo vajíčku, petržlenovej vňate a pečienky. Tvaruje sa do gule a je pripravená na pare ako klasická knedľa. Po ochutnaní si ju určite zamilujete.
10. Slivkové gule
Top desiatku kopaničiarskych jedál nám uzatvárajú známe slivkové gule. Najčastejšie sa polievajú maslom a posypú strúhankou zmiešanou s cukrom.
Autor: Kopanice.sk
Foto: Kopanice.sk, Instagram
Galéria
Kľúčové slová
Komentáre (0)
Musíte sa prihlásiť pre pridávanie komentárov...
Ešte neboli pridané žiadne komentáre, buďte prvý a začnite konverzáciu...