Registrácia
Kopanice.sk Obce Ubytovanie Gastronómia Aktivity Novinky Podujatia Workshopy Mapa Kontakt Reklama Spolupráca Kariéra FAQ Podmienky používania Ochrana súkromia Mapa stránok

© 2018 Stingray Studio

08.02.2018

Kopanice.sk Gastronómia 0

1246

Môžete precestovať celý svet, ale nakoniec si aj tak poviete „Všade dobre, doma najlepšie“. Nech už sme kdekoľvek a testujeme rozmanité chute, na tie naše slovenské nedáme dopustiť. O bryndzových haluškách, pirohoch a podobných slovenských jedlách sa písalo už dosť, ale viete, ktoré sú naše tradičné kopaničiarske jedlá?

 


Ktoré naše typické kopaničiarske jedlá by mal ochutnať každý návštevník kopaníc? Ktoré z našich jedál otvoria všetky vaše chuťové poháriky? Vybrali sme desať tých najlepších kopaničiarskych jedál, ktorých recepty sa dedili z generácie na generáciu a dodnes mnohé jedlá zdobia naše stoly.

 

1. Kopaničiarska kapustnica

 

Keď sa povie tradičná polievka na Slovensku, tak sa myslí kapustnica. Kopaničiarska kapustnica je typické vianočné jedlo. V tradičnej kopaničiarskej kapustnici nemôže chýbať kyslá kapusta, sušené huby, klobása či údené mäso. Avšak najdôležitejšou súčasťou sú slivky, tie dodávajú kapustnici príjemnú chuť a robia ju zaujímavou.

 

https://www.instagram.com/p/Be7DXFNDfeZ/

 

2. Gazdova tlačenka

 

Na žiadnej z tradičných zabíjačiek nemôže chýbať po klobásach, paštékach, jaterniciach ani výroba tlačenky. Každý správny gazda má svoju vlastnú receptúru. Tlačenka sa podáva s nakrájanou cibuľou a jemne poliata octom.

 

 

3. Tradičné plnené placky

 

Ide o zemiakové placky, kde je výrazná bylinka – majorán a cesnak. Na kopaniciach sa najčastejšie plnia opečenou pečienkou restovanou na cibuľke alebo kyslou kapustou s údeným mäsom.

 

 

4. Kapustníky starej mamy

 

Kapustníky spoznáte práve na kopaniciach. Ide o takzvaný pečený koláč, ktorý je plnený ochutenou dusenou kapustou. Aj keď sa môže zdať nepríťažlivý pre kapustu jeho chuť je neopísateľná a nezabudnuteľná.

 

 

5. Babkina štrúdľa

 

Výborný dezertík ku kávičke. Veľmi obľúbené štrúdle na kopaniciach sú jablkové a makové posypané cukrom.

 

https://www.instagram.com/p/BeHze6RFpYk/

 

6. Kysnutý slivkový koláč

 

Keďže kopanice patria do kraja sliviek, tak nie je nič lepšie ako kysnutý slivkový koláč posypaný posýpkou a škoricou.

 

#plums #plumcake #slivkovykolac

A post shared by Jane Mathew (@jana_mathew) on

 

7. Buchty s lekvárom

 

Výroba domáceho slivkového lekváru patrí do najhlbšej histórie kopaníc. Nejedno dieťa sa zamiluje do mäkučkých buchtičiek, ktoré sú naplnené výborným slivkovým lekvárom.

 

Nedělní buchty 😍 #buchty #povidlove #tvarohove #dobre #slaskou

A post shared by Lucie Křižíková (@lucacekk) on

 

8. Fašiangové šišky

 

Počas slávnosti Fašiangy dievčatá rozdávajú Fašiangové šišky. Väčšinou sú plnené lekvárom a posypané cukrom.

 

#siska #nofilter #šiška

A post shared by Marta Janetka (@edimamija) on

 

9. Domáca nadievka

 

Najlepšia príloha k pečenému kurčaťu na kopaniciach neodmysliteľne patrí takzvaná nádievka. Nádievka je pripravená z rožkov máčaných vo vajíčku, petržlenovej vňate a pečienky. Tvaruje sa do gule a je pripravená na pare ako klasická knedľa. Po ochutnaní si ju určite zamilujete.

 

 

10. Slivkové gule

Top desiatku kopaničiarskych jedál nám uzatvárajú známe slivkové gule. Najčastejšie sa polievajú maslom a posypú strúhankou zmiešanou s cukrom.

 

 

Autor: Kopanice.sk

Foto: Kopanice.sk, Instagram

Galéria

Kľúčové slová

Komentáre (0)

Musíte sa pre pridávanie komentárov...

Ešte neboli pridané žiadne komentáre, buďte prvý a začnite konverzáciu...