Registrácia
Kopanice.sk Obce Ubytovanie Gastronómia Aktivity Novinky Podujatia Recepty Workshopy Mapa Kontakt Reklama Spolupráca Kariéra FAQ Podmienky používania Ochrana súkromia Mapa stránok

© 2020 Stingray Studio

15.12.2019

Hlavné jedlá

80 min.

2 porcie

Burger. Premieta sa nám v mysli. Naším chuťovým pohárikom sa zacnelo po poriadnom súste tak jednoduchého, ale dokonalého jedla. Ten čo vymyslel Hamburger bol chytrák, ale ten čo Cheeseburger, bol génius! (Zlato, 2016)

 

Mysľou sa nám nepreháňal vysušený kus plátu niečoho v sladkej žemli, ale poriadne šťavnatý a plný burger kde vám šťava bude stekať až po kolenách. Chceli sme si omáčku vychutnávať až za ušami, nepremýšľajúc o pôvabe nášho spôsobu konzumovania burgru. Len keď o tom píšeme nám stekajú sliny tak, že by zavlažili celú záhradu. Už dosť slov, poďme na náš domáci burger, ktorý nesie názov podľa seriálu Hra o tróny. Prečo? Pretože pri jedení tohoto burgru sa ocitnete ako za stredovekým stolom kde príbor hral úlohu len vo vysokých kruhoch a zároveň tento burger bude zaručene hrať súboj vo vašom srdci o železný trón. Výstižne.

 

 

Príprava: 20 min.

Čas tepelnej úpravy: 60 min.

Porcie: 2

 

 

Ingrediencie:

mleté mäso na burgre

3ks väčších zemiakov

rajčiny

zavárané uhorky

jarná cibuľka

šalát

schwarzwaldská šunka

cheddar syr

hermelín

čierne korenie

žemle

soľ

 

Omáčka:

3 lyžice majolenky

1 lyžicu horčice

1 lyžička kapár

čierne korenie

soľ

 

Ako na to? Budete prekvapení aké je to jednoduché. Nachystáte si vopred zeleninu ako rajčiny, zavárane uhorky, jarnú cibuľku a listy šalátu (podľa výberu, ktorý máte best of).

 

 

 

Ošúpeme si zemiaky a nakrájame na mesiačiky. Čim tenšie, tým budú skôr hotové. Posypeme zmesou korenia a pokropíme olejom, dáme piecť na 150 stupňov asi na 30 min. Keď už sa budú zafarbovať zvýšime teplotu na 200 stupňov a počkáme kým sa krásne zafarbia do zlatista, približne 15 min. Keď píšeme recepty čoraz viac si uvedomujeme ako veľmi neriešime čas a množstva a ideme odhadom. Vtipne.

 

 

Burgrové mäso berieme od VyzreteMaso.sk pretože sa vieme vždy spoľahnúť na kvalitu a správne množstvo tuku, ktorý Burgrové mäso má obsahovať. Mäso berieme v celku, tak si ho samy pomelieme a tešíme sa, že v mäse nenájdeme žiadne potkanie chvosty a prasacie bohvie čo. Mäso musí obsahovať tuk aby krásne držalo tvar a malo výbornú šťavnatú chuť.

 

 

Ešte pred začatím grilovania si nachystáme omáčku. Je veľmi jednoducho dokonalá a hodí sa k hovädziemu mäsu ako slivovica ku kopaniciam. Prichystáme si majolenku od starej mamy, pre nás upne TOP čo sa týka kupovanej, potom horčicu a kapary. Kapary si nakrájame na drobnejšie a pridáme ostatné ingrediencie. Hotovo.

 

 

Vytvarujeme si burger, hrúbku každý podľa svojho gusta. My máme formičku kde sa snažíme natlačiť mäso, tak zarovno okraju. Do každého vyformujeme do stredu jamku, aby sa nám mäso nestiahlo. Mäso nijako neochucujeme, až keď dávame mäso na gril nasypeme soľ a korenie. Nič viac. Mäso grilujeme tri minúty z každej strany. Ta vôňa je neopísateľná. Noví aj starí bohovia schádzajú z nebies, keď začíname grilovať a u vás to nebude inak. Popritom dáme na gril schwarzwaldská šunku, kým sa krásne neopečie. Poslednú minútku dáte na burger cheddar syr a voilà.

 

 

Od stola sa ozvalo Double nebo nič! Niekomu bolo málo mäsa a za príplatok pridávame ďalší kus mäsa a ukladáme kúsky hermelínu, nech netečú len sliny, ale aj syr.

 

Všetko nahádžete do žemle, omáčku dajte na obidve žemle. A môžete zahájiť Hru o tróny. Želáme dobrú chuť a majte po ruke osobu, ktorá bude kontrolovať vašu novu závislosť.

 

Autor: Kopanice.sk

Foto: Kopanice.sk

Galéria

Kľúčové slová